Здравословно отслабване без отказ от любимата храна с диета „Светофар“


Нестандартен метод за отслабване с матриците на Гаряев: сред звуково терапевтичните матрици на учения съществуват и две от които за изгаряне на мазнини и отслабване.

диета Светофар

През 70-те години на миналия век докторът и професор Леонард Епщайн измислил с концепция за деца с наднормено тегло, за да им помогне по-лесно да определят кои храни могат да ядат в по-големи и кои в по-малки количества. Концепцията е много проста и за разлика от строгите диети, позволява всякакви храни, стига да са в умерени количества.

Същевременно има и друга концепция, вдъхновена от цветовете на светофара, която се прилага на етикетите в повечето хранителни магазини. С тази концепция може лесно да се провери дали дадена храна съдържа много или малко вредни съставки, като например наситени мазнини. И двете концепции са чудесен инструмент за по-здравословно хранене и отслабване без много ограничения.Какво означават цветовете на светофара според концепцията на Леонард Епщайн?

Зеленият цвят показва храни с ниска калорична стойност, както и храни, богати на полезни хранителни вещества. Те трябва да се консумират по-често. Храните с по-висока калорийност и по-малко полезни хранителни вещества са маркирани с жълт цвят и трябва да се приемат умерено. Червеният цвят е сигнализира за храните с много калории, мазнини и захар, но с малко полезни хранителни вещества. Те трябва да се консумират възможно най-рядко.

Как се разбира какъв цвят е дадена храна?

В първата категория са храните, маркирани със зелено и включват включват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, „здравословни“ протеини като риба, пиле и яйца и нискомаслени млечни продукти. Храните, маркирани с жълт цвят, трябва да се консумират най-много два пъти седмично. Тази категория включва храни като хляб, паста, месо, меки храни, които не съдържат много добавена захар, както и мармалад или конфитюр. Храните, маркирани с червен цвят, трябва да се консумират веднъж или два пъти месечно – меки храни с високо съдържание на захар, пържени храни, безалкохолни напитки и преработени месни продукти като салам.

Предложени ястия според тази концепция

Закуска

  1. Ястия, които могат да се консумират всяка сутрин: пълнозърнести храни с мляко и плодове, пълнозърнест хляб с фъстъчено масло, кисело мляко и плодове, омлет със зеленчуци.
  2. Ястия, които могат да се приемат 1-2 пъти седмично: вафли или палачинки, тортиля със зеленчуци и кашкавал, мъфини.
  3. Ястия само няколко пъти в месеца: бекон и бъркани яйца, понички, зърнени храни с много захар.

Обяд

  1. Ястия, които могат да се консумират всеки ден: сандвич с пълнозърнест хляб, риба тон или пиле и салата, печено пиле със салата, зелена салата с варени яйца и пълнозърнест хляб.
  2. Ястия 1-2 пъти седмично: пица със кашкавал, паста с доматен сос; хамбургер и печени картофи.
  3. Ястия само няколко пъти в месеца: пържени картофи, паста с много кашкавал, сандвичи с преработени месни продукти.

Вечеря

  1. Ястия, които могат да се консумират всяка вечер: салата с олио или зеленчуци на пара, риба или пиле на скара, пълнозърнест ориз или пълнозърнеста паста.
  2. Ястия 1-2 пъти седмично: парче пица с кашкавал и салата, паста с кайма и салата.
  3. Ястия само няколко пъти в месеца: пица с преработени месни продукти, храни с много захар, сладкиши.

Какво означават цветовете на светофара върху етикетите на храните?

Вероятно сте забелязали, че на много продукти има стикери с цветовете на светофара, на които може да намерите процентите на наситени мазнини, сол, захари и т.н. И това е концепция, вдъхновена от цветовете на светофара, но е малко по-различна от начина на хранене, споменат по-горе. Британците са първите, които използват и прилагат тази концепция, когато през 2013 г. започват да класифицират продуктите според тяхната хранителна стойност.

Тоест, цветовете показват дали даден продукт съдържа много или малко хранителни вещества, които трябва да се избягват, като захари, наситени мазнини и сол. Ако дадено хранително вещество е маркирано в зелено, това означава, че присъства в малки количества. Ако е в жълто – в умерени количества, а в червено – в много големи количества.

Колкото повече хранителни вещества са отбелязани в зелено, толкова по-здравословен и по-добър е продуктът. Например на снимката по-долу мазнините (fat) и наситените мазнини (saturates) са маркирани в зелено, което означава, че са в по-малки количества. Количеството сол (salt) е отбелязано в жълто, което означава, че е умерено, а захарите (sugars) са в червено – твърде много.

отслабване с диета светофар

Процентите, от друга страна, показват какъв процент от препоръчителния дневен прием е от хранителното вещество. Например 4% мазнини означава, че има 4% от препоръчителния дневен прием. Разбира се, когато се разглеждат тези стикери, трябва да се вземе предвид и грамажът – на самия стикер е подчертано дали числата се отнасят за цялата опаковка: 100 грама, 150 грама и т.н.Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.