Периодично гладуване или стандартни редуциращи диети?


Нестандартен метод за отслабване с матриците на Гаряев: сред звуково терапевтичните матрици на учения съществуват и две от които за изгаряне на мазнини и отслабване.

диета периодично гладуване

Диетата с периодично гладуване, по-известна като интермитентно гладуване (intermittent fasting), според резултатите от най-мащабното проучване, изследващо тази диета – HELENA, в сравнение със стандартните редукционни диети не е по-добрият избор, когато става въпрос за отслабване.

Периодичното гладуване придоби популярност поради твърденията, че гарантира сигурна загуба на тегло и променя метаболизма, избягвайки йо-йо ефекта от възстановяването на килограмите.Най-известните версии на тази диета са 16:8 и 5:2. Във версията 16:8 се пости, тоест не се консумира никаква храна в продължение на 16 часа (това включва периода на сън) и след това се яде през следващите 8 часа. Във варианта 5:2 храната се консумира без ограничение на калориите за 5 дни от седмицата, а в останалите два дни не се яде нищо 24 часа.

Едногодишното проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, включва 150 пациенти със затлъстяване на възраст между 35 и 65 години, които са разпределени на случаен принцип в три групи.

В първата субектите са били на стандартна редуцираща диета с намален дневен енергиен прием с 20%. Втората група била на диета 5:2, която постигнала 20% по-нисък енергиен прием на седмична база. Третата, т.е. контролната група, получавала балансирана диета според препоръките на Германската асоциация по хранене (DGE), без пропускане на хранене или намаляване на приема на калории.

Резултатите показали, че загубата на телесно тегло, висцерална мазнина и коремна мазнина е еднаква в групата на периодично гладуване и групата на стандартна редукционна диета. В допълнение, не са установени разлики по отношение на стойностите на метаболитните параметри и биомаркерите на генетичната активност.

Съгласно това диетата с периодично гладуване като начин за отслабване, не е нито по-добър, нито по-лош избор от стандартната редукционна диета. Учените подчертават, че не методът е важен, а постоянството в прилагането на който и да е метод. Те също така казват, че тези, които са на диета с периодично гладуване, трябва да имат балансирани ястия, за да постигнат ползите за здравето от тази диета.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Потвърди, че не си робот.

×