Съществуват ли ефективни хранителни добавки за отслабване?


Нестандартен метод за отслабване с матриците на Гаряев: сред звуково терапевтичните матрици на учения съществуват и две от които за изгаряне на мазнини и отслабване.

добавки за отслабване

Кои хранителни добавки за отслабване действат и кои не? Продуктите за отслабване могат да съдържат един активен компонент като екстракт от екзотично растение или да са съставени от редица вещества, включително аминокиселини, разтворими фибри, кофеин и минерали.

Проблемът е, че много добавки са слабо проучени. Например, ефективността е тествана върху животни или малък брой участници, не е посочена точната концентрация на активната съставка или е проучен цял коктейл от компоненти, така че не е ясно кой от тях е допринесъл за желания резултат.По-долу са изброени често срещаните добавки за отслабване, разделени в три категории:

 1. Ефективни: с достатъчно изследвания, потвърждаващи ползите от техния прием.
 2. Условно ефективни: с някои доказателства за ефикасност, но с малко или противоречиви данни.
 3. Неефективни: с недостатъчно изследвания или резултатите от научната работа са отрицателни.

Добавки с достатъчно научни доказателства

Ирвингия габонензис (Irvingia gabonensis)

В едно проучване приемът на 3,15 г от тази добавка три пъти на ден в продължение на месец увеличила загубата на тегло на участниците с 4% в сравнение с групата на плацебо. В други експерименти субектите консумирали много по-малко – от 150 до 350 мг екстракт на ден – и все пак са отслабнали значително повече от хората на плацебо. А 150 до анализ на научни трудове потвърждава значителната роля на добавката за отслабване и намаляване на обиколката на талията.

Страничните ефекти могат да включват главоболие, затруднения със съня, газове и подуване на корема. Регистриран бил и случай на остра бъбречна недостатъчност след 2,5 месеца прием на добавки при пациент със затлъстяване и хронично бъбречно заболяване.

Кофеин

Много продукти за отслабване включват кофеин или неговите растителни източници: гуарана, йерба мате (парагвайски чай), ядки, кола. Приемът на 100 мг кофеин подпомага изгарянето на 9,2 kcal на час повече от плацебо и този ефект продължава около три часа.

В едно проучване половин година прием на 192 мг кофеин и 90 мг ефедрин на ден помогнало на участниците да загубят почти два пъти повече тегло от хората в плацебо групата. В друг експеримент за 12 седмици редовна консумация на 75 мг кофеин с 500 мг глюкозил хесперидин (форма на витамин Р), участниците значително са намалили ИТМ (ндекс на телесна маса) и коремните мазнини без диета или упражнения.

Ефект е наблюдаван и за по-кратък период от време: след 10 дни прием на добавки с гуарана, мате и дамиана, участниците са загубили с 0,5 кг повече от тези в контролната група, а след 45 дни – с 4,8 кг повече. А една година по-късно теглото им не се е възвърнало. Преглед на 13 научни статии установил, че кофеинът оказва положителен ефект върху загубата на тегло и мазнини, и намаляването на обиколката на талията.

Страничните ефекти от добавки с кофеин включват сърцебиене, раздразнителност, тревожност, безсъние, гадене и повръщане, тремор, тахикардия и аритмии.

Капсаицин (Чили)

Преглед на 8 научни изследвания потвърдил, че приемането на капсаициноиди преди хранене намалява съдържанието на калории в следващото хранене със 74 kcal.

Капсаицинът дава най-добри резултати в комбинация с други вещества и диета. В продължение на 8 седмици приемът на добавки с капсаицин, кофеин и катехини (вещества от чая) при хората, метаболизмът се ускорява въпреки нискокалоричната диета. В друг експеримент само за 2 седмици капсаицинът и екстрактът от зелен чай спомогнали за загубата на почти 0,5 кг излишни мазнини.

Добавката е безопасна за здравето, но във високи дози (4 мг на ден) може да доведе до храносмилателни разстройства.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Учените предполагат, че CLA стимулира разграждането на мазнините и окисляването на мастните киселини в скелетните мускули, намалява липогенезата и увеличава апоптозата в мастната тъкан.

В едно проучване със 180 души с наднормено тегло, една година приемът на CLA като свободни мастни киселини (3,6 г CLA изомери) или мазнини (3,4 г CLA изомери) дало значителни резултати. Участниците, които приемали добавки със свободни мастни киселини, загубили 6,9% мазнини и увеличили мускулна маса, докато тези, само с мазнини, загубили 8,7% мазнини.

В друго проучване приемът на CLA масла (6,4 г CLA изомери) в продължение на 16 седмици значително намалил ИТМ и телесните мазнини на участниците в сравнение с тези, които консумирали слънчогледово олио. Подобни резултати са получени при друг експеримент, където за 12 седмици приемането на добавки с 3,4 г CLA допринесло за загуба на 0,69 кг тегло и 0,49 кг мазнини.

Преглед на 7 проучвания установило, че приемането на 2,4–6 г CLA на ден в продължение на 6–12 месеца намалява телесното тегло средно с 0,7 кг в сравнение с плацебо. Малко по-оптимистични прогнози са дадени въз основа на анализ на 18 научни статии: консумацията на 3,2 г CLA на ден в продължение на 6 месеца спомогнала за загуба на около 0,5 кг мазнини на седмица.

Страничните ефекти са редки и включват коремен дискомфорт, запек, диария, редки изпражнения, гадене, повръщане и лошо храносмилане. Също така, CLA може да повиши някои маркери на оксидативен стрес и да намали съдържанието на мазнини в кърмата. Изомерите цис-12, транс-10 могат също да повишат инсулиновата резистентност и гликемията при мъже със затлъстяване и метаболитен синдром.

Хитозан

Смята се, че хитозанът се свързва с мазнините в храносмилателния тракт, като пречи на тяхното усвояване. По-кратките периоди не водят до резултати: в един експеримент 28 дни прием на 2 г хитозан на ден не повлияват теглото на жените и мъжете с наднормено тегло. Преглед на 15 научни статии установил, че консумацията на хитозан за период от 4-6 месеца намалява теглото средно с 1,7 кг повече от плацебо.

Спектърът от странични ефекти включва метеоризъм, подуване на корема, леко гадене, запек, лошо храносмилане и киселини. Тъй като добавката често се прави от морски дарове, хората с алергии към тази храна могат да изпитат подобни ефекти от хитозана в дългосрочен план.

Хром

Тривалентният хром е основният минерал, участващ в регулирането на нивата на кръвната захар и засилва действието на инсулина. Според нормите дневният прием на хром за възрастни трябва да бъде 50 мкг ден.

Хранителните добавки обикновено съдържат хром пиколинат, който включва хром и пиколинова киселина, въпреки че има и други форми, включително хромов никотинат и хромови дрожди. Предполага се, че тези вещества могат да увеличат чистата мускулна маса, да понижат количеството на телесните мазнини, да намалят апетита и приема на храна.

Анализ на 9 научни статии показал, че приемането на 200-1000 микрограма хром пиколинат на ден в продължение на 8 седмици или повече спомага за загуба на 1,1 кг повече, отколкото в случаите без добавки. Друг преглед на 11 проучвания дава по-малко значими цифри – 0,5 кг тегло и 0,46% телесни мазнини за курс от 8 до 26 седмици.

Страничните ефекти могат да включват главоболие, воднисти изпражнения, виене на свят и копривна треска.

Екстракт от зелен чай

Зеленият чай съдържа няколко активни съставки, включително кофеин. Смята се, че подпомага процеса за отслабване чрез увеличаване на термогенезата, ускоряване на метаболизма и окисляване на мазнините. Освен това екстрактът от зелен чай има положителен ефект върху нивата на хормоните, свързани с апетита и разграждането на мазнините – адипонектин и грелин.

Кофеинът в комбинация с катехини значително увеличава разхода на енергия в сравнение с плацебо, а също така активира окисляването на мазнините и термогенезата. Добавките с катехини и кофеин помагат да се избегне забавянето на метаболизма по време на нискокалорични диети и организмът да продължи да отслабва във фазата на поддържане.

Анализ на 14 научни статии показал, че 0,14-1,2 г катехини от зелен чай на ден в продължение на 12-13 седмици намаляват теглото средно с 0,95 кг повече от плацебо. Два други прегледа също установили, че катехините на зеления чай, заедно с кофеина, намаляват телесното тегло с 1,31–1,38 кг.

Приемът на зелен чай под формата на напитка няма странични ефекти, но екстрактът може да причини гадене, запек, коремен дискомфорт и високо кръвно налягане. Екстрактът от зелен чай също може да представлява риск за черния дроб. Жените след менопауза, които са приемали тази добавка в продължение на 12 седмици, са имали повишени нива на чернодробните ензими.

Но за здравите мъже добавките с полифеноли от зелен чай изглежда нямат такъв ефект: три седмици от употребата им при 714 мг на ден не повлияли по никакъв начин на състоянието на черния дроб.

Изследователите са забелязали, че приемането на екстракт от зелен чай на празен стомах е по-вероятно да доведе до негативни ефекти, така че добавката трябва да се комбинира с храна.

Екстракт от бял фасул (Phaseolus vulgaris)

Екстрактът от бял боб е включен в някои формули като вещество, блокиращо усвояването на въглехидратите и нишестето в храносмилателния тракт. Смята се също, че белият фасул може да потисне апетита.

В проучване при млади пълни жени, приемането на 445 мг екстракт от бял фасул в допълнение към диетата от 2000–2200 kcal на ден води до загуба на тегло от 2,93 кг за 30 дни, намаляване на мастната маса и обиколката на талията. Жените от групата със същата диета, но без екстракт, са отслабнали само с около 350 гр.

Доклад на 6 научни статии стига до заключението, че 445–1500 мг екстракт от бял боб на ден в продължение на 4–13 седмици намаляват теглото средно с 1,86 кг в сравнение с плацебо. Неотдавнашен доклад на добавките за отслабване също установило, че такъв екстракт е ефективен за отслабване.

Страничните ефекти са: главоболие, редки изпражнения, подуване на корема и запек.

Екстракт от лецитин

Добавките с екстракти от лецитин са ефективни, естествени и полезни за хора от всички възрасти и професии. Що се отнася до лекарите, те казват: лецитинът е отлична добавка към всяка диета.

Лецитинът е фосфолипид, намиращ се в клетъчните мембрани. Мозъкът се състои от 30% лецитин, съдържанието на лецитин в периферната нервна система е около 17%, в черния дроб – около 16%, в сърцето – около 10%. Следователно лецитинът е жизненоважна част от човешките клетки, необходим строителен материал за обновяването на клетъчните мембрани. Нормализира метаболизма на мазнините, спомага за поддържане на нормално тегло и подпомага детоксикацията на организма.

Добавки с недостатъчно научни доказателства

 • Бета глюкани
 • Горчив портокал (Citrus aurantium L.)
 • Форсколин (Coleus forskohlii)
 • Гарциния камбоджа
 • Глюкоманан
 • Екстракт от зелено кафе
 • Пируват
 • L-карнитин
 • Каралума фимбрия (Caralluma fimbriata)

Добавки без ефект или с малко изследвания

 • Фукоксантин (Fucoxanthin)
 • Гуар
 • Худия гордони (Hoodia gordonii)
 • Малинови кетони
 • Йохимбе (Pausinystalia yohimbe)

Преди да приемате каквито и да е добавки за отслабване, консултирайте се с диетолог и, ако имате някакво медицинско заболяване – с вашия лекуващ лекар.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Потвърди, че не си робот.