Чай за отслабване: видове, ползи и вреди


Нестандартен метод за отслабване с матриците на Гаряев: сред звуково терапевтичните матрици на учения съществуват и две от които за изгаряне на мазнини и отслабване.

чай за отслабване

Бързо отслабване” и “чай за отслабване” са най-популярните заявки в търсачката. Със сигурност поне веднъж сте въвели тези фрази в лентата за търсене.

Видове чай за отслабване

Всички видове чай, допринасящи за загубата на тегло, се разделят на 4 основни групи:Разхлабващ чай

Тази група включва чайове на основата на листа от Senna Alexandria (полухраст от семейство бобови) и други естествени лаксативи. Въпреки факта, че този вид чай се използва за ефект на отслабване от древни времена, той има редица недостатъци и може да причини негативни последици за организма.

Диуретичен чай

Диуречните чайове премахват излишната течност от тялото, намаляват отока на ръцете и краката, а също така премахват отока в областта на очите. Растителните диуретици (люцерна, копър, магданоз) се използват и като лекарства: когато ги използвате, трябва да спазвате редица правила и да се консултирате с лекар.

Пречистващ (детоксикиращ) чай

Производителите твърдят, че извеждат токсините и шлаките от организма. Основните съставки, които се използват за приготвяне на пречистващ чай, са артишок, глухарче, шипка, коприва, семена от копър, мента, корен от репей, бял трън, градински чай, анасон и бял равнец.

Чай за изгаряне на мазнини

Тези чайове са предназначени за ускоряване на метаболизма. Чаят с мед и канела е идеален за изгаряне и на най-упоритите мастни депа.

Ползите и вредите от чайовете за отслабване

Ползи

Да започнем със заявените ползи: почти всички производители на „чайове за отслабване“ обещават прочистване на тялото от токсини. Но в медицината детоксикацията се разбира не като освобождаване от митичните „токсини“, а като прочистване на организма от тежки метали, отрови и лекарства.

Детоксикацията може да бъде естествена – фагоцитоза, отстраняване на въглероден диоксид от белите дробове, токсини и метаболити от черния дроб и млечна киселина от кожата) и изкуствена – прилагане на ваксини и серуми, плазмафереза ​​и други.

Детоксикационната терапия се прилага само при лечението на остри екзогенни (външни) отравяния. Детоксикацията от алкохол и наркотици е насочена единствено към облекчаване на симптомите на абстиненция. Невъзможно е да се премахнат токсичните вещества с помощта на зеленчукова отвара.

Според официално изявление на Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ, в света не е имало нито едно дългосрочно научно изследване на детокс диетите, но е установено, че веднага след оттеглянето на чайовете или соковете „за отслабване“, теглото се възвръщало отново.

Приложение

Използват се като естествено растително слабително средство, когато е необходимо от медицинска гледна точка. Но в тези случаи лекарите препоръчват употребата им за не повече от 2 седмици, с постоянно наблюдение на нивото на калий и други минерали, отговорни за функционирането на сърцето и сърдечно-съдовата система. Отслабването с чай е възможно само поради засиления процес на дефекация и намаляването на нивото на течността в организма.

Използват се като естествен диуретик при отоци. Прилага се само след консултация с лекар, особено при заболявания на бъбреците и отделителната система. Теглото може да се намали с помощта на диуретични отвари и чайове само чрез извеждане на течността от тялото.

Използват се за ускоряване на метаболизма. Така действа почти единственият признат от лекарите растителен фет бърнър – джинджифил. Съдържащите се в него гингерол и шогаол намаляват апетита и засилват метаболизма. През 2018 г. е публикувано изследване от Националния център за биотехнологична информация на САЩ, което предоставя статистически данни за няколко години.

Вреди

Ако мнозина са запознати с ползите на чайовете за отслабване, тогава не всеки е наясно с възможната им вреда. До какво може да доведе неконтролираната употреба на детокс напитките?

Основната опасност от употребата на диуретични и слабителни чайове е дехидратацията и отстраняването на жизненоважни микроелементи (калий, калций, магнезий), минерали и витамини от организма. Особено опасна е загубата на калий, който се отмива един от първите. Въпросът е в огромния ефект на калия: той е отговорен за нормализирането на кръвното налягане, участва в предаването на нервните импулси и протеиновия синтез, а също така нормализира отделителната функция на бъбреците.

При постоянната употреба на детокс чайове липсата на микроелементи става хронична, което води до влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Хроничната липса на калий се отразява на психичното здраве на човек и може да се превърне в един от факторите за появата на ендогенна депресия. Постоянното дразнене на червата изостря съществуващите заболявания на стомашно-чревния тракт и се превръща в „тласък“ за появата на гастрит и язва.

Как да изберете правилния чай за отслабване

Внимателно проучете състава
Съставът на чайовете за отслабване трябва да включва само растителни компоненти: листа, цветя, корени, парченца сушени плодове и горски плодове. Многобройните хранителни добавки „за отслабване“ включват антидепресант сибутрамин, който е забранен в САЩ и европейските страни поради множество странични ефекти. Такива добавки са опасни за здравето.

Проверете за противопоказания и алергични реакции
Това важи особено за многокомпонентните чайове: струва си да проверите всички компоненти на чая, тъй като към всеки от тях може да възникне алергия.

Обърнете внимание на информацията на опаковката
Трябва да е посочен пълният състав, действие, инструкции и препоръки за употреба, срок на годност и пълен адрес на производителя.

Купувайте от надеждно място
Билковите препарати, предназначени за отслабване, трябва да се продават или в аптеките, или в специализирани официални магазини за чай (в онлайн магазини също – като bilkovita.bg, biotica.bg). Не се препоръчва да ги купувате от нелицензирани дистрибутори на хранителни добавки – в повечето случаи това са участници във финансови верижни схеми със завишени цени за продукти с неясно качество.

Как да си приготвите чай за отслабване?

Зелен чай с джинджифил
Продукти: 2 ч.л. зелен чай, 15 г корен от джинджифил, 250 мл вода.

Запарете до 80 градуса във вода за около 3 минути джинджифила и зеления чай. По-високата температура убива вкуса на зеления чай и полезните му вещества (катехини, флавоноиди и аминокиселини). Пийте, докато е топъл – без захар или други подсладители.

Отслабването без калориен дефицит или физическа активност няма ефект. Никакъв чай, дори чай от джинджифил няма да ви помогне да отслабнете без диета.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Потвърди, че не си робот.