Отслабването като понятие, бизнес и мания


Нестандартен метод за отслабване с матриците на Гаряев: сред звуково терапевтичните матрици на учения съществуват и две от които за изгаряне на мазнини и отслабване.

отслабване

Отслабване

Отслабването е умишлено или неволно намаляване на телесното тегло на жив организъм. То може да бъде както цел в борбата срещу затлъстяването, нормализиране на здравословното състояние и повишаване на физическата привлекателност, така и медицински проблем, като симптом на различни заболявания.

От научна гледна точка най-ефективните методи за отслабване са пълноценното и разнообразното хранене с ограничаване на общия дневен прием на калории в рамките на 1600-1700 kcal за мъже и 1300 kcal за жени, както и увеличаването на двигателната активност с ходене за сметка на физическите упражнения. При затлъстяване от III степен дневното съдържание на калории може да бъде намалено до 1100-1200 kcal, при IV степен до 600-700 kcal.Мания и бизнес за отслабване

Загубата на тегло се случва при много заболявания, но по-често се говори за отслабване като резултат от съзнателни мерки в тази посока. В историята на човечеството са предложени невероятен брой начини за нормализиране на теглото, но въпреки стотиците разработени диети, проблемът с наднорменото тегло не е напълно решен.

За много хора (предимно жените) борбата срещу затлъстяването (реално или въображаемо) е мания за отслабване. Вместо да се грижат за цялостното здраве на тялото, хората следят само числата на кантара. Съответно отслабването е превърнато в печеливш бизнес. Активно се рекламират магически “фет бърнъри”, “чудотворни” диети, липосукция (операция за премахване на мазнини) и други средства за отслабване, често причиняващи значителни вреди на здравето.

Проучване на повече от 16 000 възрастни установило, че около една трета от тези, които са приемали хапчета за отслабване, не са били с наднормено тегло. За съжаление, дори тези, които не са с наднормено тегло, са готови да рискуват потенциално вредните ефекти на хапчетата, за да бъдат слаби.

Смята се, че само в САЩ и Европа програмите и продуктите за отслабване генерират над 150 милиарда долара приходи годишно. Програмите, които изискват придобиване на индивидуален хранителен режим, обикновено са най-скъпи.

Социални и психологически аспекти

Всяка диета е временна и впоследствие, без да се изяснят причините за наддаване на теглото, в повечето случаи килограмите се връщат, защото в крайна сметка човекът преяжда и продължава да преяжда.

В допълнение към физиологичните причини за наднормено тегло (например поради хормонални заболявания), социалните причини (навикът да се яде “за компания”, хранене от скука) и психологическите причини (личен провал, проблемни отношения с близки, силен стрес, самота) могат да доведат до наддаване на теглото. Ето защо е необходимо да се премахнат преди всичко причините за преяждането – да се научите да намирате нови източници на удоволствие, хобита и забавления, които не са свързани с храната.

За успешното сваляне на килограми е важно да промените отношението към себе си и храната, начинът на живот и мисленето, както и да изберете правилният за себе си метод за отслабване.

Индекс на телесна маса

Параметърът индекс на телесната маса (ИТМ) е общопризнат световен ориентир при борбата срещу наднорменото тегло и позволява бърз избор на рационална стратегия за отслабване.

  1. Ако ИТМ на човек е по-малък от 18, се счита, че този човек е с дефицит на телесното тегло и е желателно да го коригира.
  2. Когато индексът на телесна маса е в границите на 18,5-24,99, човекът е в норма и не е нужно отслабване.
  3. При ИТМ 25-29,99, човекът е с наднормено тегло. Диетата и физическата активност са най-рационалните терапевтични мерки.
  4. ИТМ 30-40 се класифицира като затлъстяване, което изисква терапевтични мерки, провеждани под наблюдението на лекар.
  5. Индексът на телесна маса над 40 е признак за животозастрашаващо затлъстяване. При такова наднормено тегло на пациента се препоръчва хирургично лечение (бариатрична хирургия с всякаква сложност), което дава стабилна загуба на тегло до нормалното.
<p>Вашият браузър не поддържа iframes, моля, използвайте друг браузър, за да използвате калкулатора на калории.</p>Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Потвърди, че не си робот.