Формули за изчисляване на идеалното тегло


Детоксикация с тинктура от канабис » cbd конопена тинктура, произведена в Словакия.


идеално тегло

Кое е идеалното тегло за една жена? Няма универсално такова, но пък има универсална формула за определяне на индивидуалното идеално тегло.

Вие сте тези, които сте се вкопчили в концепцията за «идеалност». Самите вие сте избрали определени периметри за идеална фигура и чакате, когато просто ей-така дори случайно ще я получите. Но не може да постигнете идеала лесно. Той иначе няма да е идеал. Идеалът всъщност живее дълбоко в съзнанието и се храни от вашите разбирания.

Не сте нито дебели, нито слаби. Имате така нареченото средно телосложение, за което често чуваме: „Имат си всичко, но не в излишък“. Само че дълбоко в себе си осъзнавате, че искате нещо повече от тялото си, търсите онази златна среда, която да задоволи вас самите, а не да влиза в някакви общоизвестни категории за нормалност. Помнете, че не е важно да се вманиачавате по някакви идеали, а математически да пресметнете колко слаби може и трябва да сте. И така ще намерите наистина идеалното за вас тегло.

Вземете калкулатора и пресметнете с точност мерките, които ще ви паснат. Да, няма нищо срамно в това да ползвате елката, в крайна сметка в днешни дни всички я ползваме за пресмятането на какво ли не. Така че – не, не е срамно да смятате собственото си идеално тегло с калкулатор. С него като цяло бихме избегнали доста грешки. Ако можехме само и житейските грешки да избегнем с обикновена елка… Да се върнем на формулата, на математическото пресмятане на идеалното ви тегло. Не забравяйте – всяко число е от значение и всяка едно грешно въвеждане може да ви докара сериозни проблемни. Знаете ли, хубаво е, че в математиката трудно се лъже. Така и с теглото – цифрите са си цифри. Хайде да го сметнем: негово величество идеалното тегло…

Ето че освен математиката, ще трябва и химията да преговаряме. Както и да е. Училищните уроци всъщност съвсем не свършат с химия и математика, защото на помощ идват и изучените по физика правила. Комплексната формула, която сега ще ви представим, е максимално опростена, въпреки че включва тези три предмета, които любителките на литературата вероятно вече са изправили на нокти. Спокойно, няма ядове, дори да сте имали проблеми с точните науки като ученички, сега ще се справите. Трябва само да осъзнаете на подсъзнателно ниво всичко, което ви споделим за идеалното тегло и пресмятането му.

Така, приемаме че сте висока 150 см. Добавете още 4 см. Според формулата килограмите, които трябва да гоните, са 45. На всеки 2 допълнителни см се добавят по около още 900 грама. А сега добавете още 10% от крайния резултат. Какво мислите? Допада ли ви тази формула? Това е формулата на Неглер, но има и по-лесни от неговите.

Телесната маса – ИМТ или индекс на телесната маса се смята по следната формула: теглото ви в килограми се разделя на ръста ви в метри. Сега сложете полученото число на квадрат. Какво получихте? Не мислете обаче какво ще получите, докато изчислявате сегашното си тегло и доколко то е близо до идеалното за вас тегло. Защото идеалното тегло като число е по-скоро относителна категория. Така например ИМТ не е едно единствено число, защото няма едно единствено идеално тегло. Идеалният ИМТ варира от 19 до 25.

Ето още един пример. Да приемем, че сте на 20 години. От вас струи младост и вие сте в разцвета на красотата. Не ви е до формули, но разберете, че без тях няма как. Формули трябват и на вас, младите, и на всички, които не са в първа младост. Масата на тялото ви е числото 50 + 0.75 х, делено на 4. Тази формула дали няма да ви е малко по-лесна от предната? Не се притеснявайте, ако някоя формула ви е затруднила. По-важното е да схванете идеята, а тя е че идеалното тегло все пак си има своите математически измерения. Да ви издадем и една тайна: съществуват три типа телосложения.

  1. Хиперстеничен тип – фигура с широк кокал.
  2. Астеничен тип. По-скоро тук говорим за хилава фигура с доста тънки кости.
  3. Нормостеничен тип. Най-често определяме това телосложение като средно – нормално.

Кой е вашият тип телосложение? Не е нужно да се вглеждате кой знае колко във формите си. Достатъчно е само да измерите обиколката на китката, като ползвате доминиращата си ръка – тази, с която пишете. Сега пресметнете:

  1. Обиколката, която получихте: по-малка ли е от 16 см? Ако да, тогава имате астенично телосложение. По всяка вероятност, сте слаби и стройни. Ами защо ви е изобщо да отслабвате?
  2. Обиколката е повече от 18 см, което означава, че сте по-скоро от хиперстеничният тип. Без паника! Спокойно! Това съвсем не е толкова фатално. Фатално е само, когато започнете да се занемарявате.
  3. И остана последният, нормостеничният тип. Той отговаря на обиколка около 17.5-20 см.

Така, вече ви е ясно от кой тип е вашата фигура, но остана и една подробност. Ако сте от астеничния тип, трябва да премахнете 10-те процента от крайния резултат, а ако сте от хиперстеничния – да добавите толкова.

Още една формула. Дори да сте успели да достигнете до магическото число, което търсите от началото на тази статия, с една или друга формула да сте разбрали кое е идеалното тегло за вас, вижте и следващата формула. Запомнете я само за всеки случай.

В=(умножаваме ръста по гръдната обиколка ) и разделяме на 240.
В е буквата на Брунхард – човекът, измислил формулата.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.