Билките като средство за отслабване


Хранителна добавка за отслабване, базирана на естествени съставки за отслабване, научно признати като подкрепящи загубата на тегло. Един различен подход към балансирано отслабване, доказващ, че диетата не е гладуване, а е възможно и с достатъчно храна да се свалят излишните килограми. » Още информация


Билки за отслабване

Рекламите и срещите с професионални диетолози ни въздействат почти като хипноза, карайки ни да си мислим, че единствената ни надежда за отслабване са хапчетата и различните процедури, включително и биенето на специални инжекции. Така че, когато става въпрос за наднормено тегло, билките като че ли са тема табу. Наистина, всеки подобен медицински препарат е придружен със съответната листовка, която дава подробна и официална информация за действието му, поради което ние започваме и да вярваме в него. На въпроса дали това е правилният подход към отслабването или не, нямаме право да отговаряме еднозначно и категорично. Затова ще да обърнем темата. Вместо да задълбаваме аптечният фанатизъм, ще погледнем към натуралните средства за сваляне на килограми.

Билките с лековит характер въздействат благодарение на своите биологични активни вещества, които влизат в състава им. Отнася се за така наречените хранителни добавки, които днес също можем да намерим в аптеките като допълнителни елементи за един здравословен хранителен режим. Разликата между тези съставки в билките и техните аптечни аналози обаче се състои в това, че при синтетичните продукти се срещат и вещества със забранен или поне вреден в определени количества произход. Обратното: билките се делят на четири вида – в зависимост от тези  активни биологични съставки – като всеки един от тях по свой начин помага в борбата с излишните килограми. Става въпрос за следните групи „диетични“ билки: диуретици (срещу задържане на вода в тялото), стимулатори (горят мазнини),  потискащи (потискат глада) и разхлабващи.

Диуретици

Диуретиците подпомагат премахването на част от ненужните в организма вещества, които вече са преминали през така наречения клетъчен разпад (например горене на калории) вследствие на диета или тренировка – по напълно естествен път, тоест чрез пикочните пътища. Тези изключителни растения са ефикасни не само в борбата срещу наднорменото тегло, но и в случай на отоци – например вследствие на безсъние – или при целулит. Типични диуретици са люцерната, копърът, магданозът.

Стимулатори

Стимулаторите са билки, които повишават телесната температура, с което ускоряват повечето вътрешни жизнени процеси: сърцебиене, дишането и храносмилането най-вече, с което се подпомага и отслабването. Стимулаторите обаче не бива да се приемат ежедневно и регулярно, а напротив – да се редуват с други помощни билки. Представители от групата на стимулаторите са добре познатите гуарана, глухарче, джинджифил. Тези растения са идеални за приготвянето на чай, но също така се използват и под формата на подправки в кулинарията.

Потискащи билки

Тези билки потискат чувството на глад, като набъбват в стомаха и допринасят с леко разхлабващия си ефект. Най-характерните билки с такъв потискащ ефект са репеят, водораслите и копривата.

Разхлабващи

Известни са с естествения си разхлабващ ефект и най-вероятно голяма част от хората са го изпитвали. Те също набъбват в стомаха, като едновременно с това го прочистват от веществата, които попадат в червата при един нормален процес на храносмилане. Най-известните разхлабващи билки са сената, ленът и камбоджанската гарциния. Въпреки че тези билки са с далеч по-лек и безвреден от аптечните продукти ефект, с тях също трябва да се внимава. Например, ако не се комбинират правилно, те могат да причинят неочаквани и доста опасни поражения върху тялото.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.