Билките като средство за отслабване

Билки за отслабване

Рекламите и срещите с професионални диетолози ни въздействат почти като хипноза, карайки ни да си мислим, че единствената ни надежда за отслабване са хапчетата и различните процедури, включително и биенето на специални инжекции. Така че, когато става въпрос за наднормено тегло, билките като че ли са тема табу. Наистина, всеки подобен медицински препарат е придружен със съответната листовка, която дава подробна и официална информация за действието му, поради което ние започваме и да вярваме в него. На въпроса дали това е правилният подход към отслабването или не, нямаме право да отговаряме еднозначно и категорично. Затова ще да обърнем темата. Вместо да задълбаваме аптечният фанатизъм, ще погледнем към натуралните средства за сваляне на килограми.Билките с лековит характер въздействат благодарение на своите биологични активни вещества, които влизат в състава им. Отнася се за така наречените хранителни добавки, които днес също можем да намерим в аптеките като допълнителни елементи за един здравословен хранителен режим. Разликата между тези съставки в билките и техните аптечни аналози обаче се състои в това, че при синтетичните продукти се срещат и вещества със забранен или поне вреден в определени количества произход. Обратното: билките се делят на четири вида – в зависимост от тези  активни биологични съставки – като всеки един от тях по свой начин помага в борбата с излишните килограми. Става въпрос за следните групи „диетични“ билки: диуретици (срещу задържане на вода в тялото), стимулатори (горят мазнини),  потискащи (потискат глада) и разхлабващи.

Диуретици

Диуретиците подпомагат премахването на част от ненужните в организма вещества, които вече са преминали през така наречения клетъчен разпад (например горене на калории) вследствие на диета или тренировка – по напълно естествен път, тоест чрез пикочните пътища. Тези изключителни растения са ефикасни не само в борбата срещу наднорменото тегло, но и в случай на отоци – например вследствие на безсъние – или при целулит. Типични диуретици са люцерната, копърът, магданозът.

Стимулатори

Стимулаторите са билки, които повишават телесната температура, с което ускоряват повечето вътрешни жизнени процеси: сърцебиене, дишането и храносмилането най-вече, с което се подпомага и отслабването. Стимулаторите обаче не бива да се приемат ежедневно и регулярно, а напротив – да се редуват с други помощни билки. Представители от групата на стимулаторите са добре познатите гуарана, глухарче, джинджифил. Тези растения са идеални за приготвянето на чай, но също така се използват и под формата на подправки в кулинарията.

Потискащи билки

Тези билки потискат чувството на глад, като набъбват в стомаха и допринасят с леко разхлабващия си ефект. Най-характерните билки с такъв потискащ ефект са репеят, водораслите и копривата.

Разхлабващи

Известни са с естествения си разхлабващ ефект и най-вероятно голяма част от хората са го изпитвали. Те също набъбват в стомаха, като едновременно с това го прочистват от веществата, които попадат в червата при един нормален процес на храносмилане. Най-известните разхлабващи билки са сената, ленът и камбоджанската гарциния. Въпреки че тези билки са с далеч по-лек и безвреден от аптечните продукти ефект, с тях също трябва да се внимава. Например, ако не се комбинират правилно, те могат да причинят неочаквани и доста опасни поражения върху тялото.Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.