Възможна ли е мисията супер бързо отслабване


Детоксикация с тинктура от канабис » cbd конопена тинктура, произведена в Словакия.


бързо отслабване

Из мемоарите на женския журнал "MissEva" - превод от руски.

Супер бързо отслабване… Не знам как е при вас, но лично аз, когато чуя думата „диета“, изтръпвам. Имам чувството, че организмът ми започва моментално да работи срещу мен и сякаш разбира, че трябва не да се ограничавам, а напротив: да ям, каквото ми падне. В максимално големи количества. Вероятно това е логичната ми реакция на подсъзнателно ниво, защото преди време се пробвах с една много модерна диета, която проповядваше глад. И благодарение на нея тялото ми започна да възприема диетата като покушение над него. Затова и всеки мой опит да достигна оптималното за мен тегло, особено ако той е бил по-продължителен във времето, завършва по един и същи начин: след огромния стрес от диетата, завършвам с обичайното за мен тъпкане, а от там и с още повече качени килограми. Мислейки за всичко това, се питам какво точно е „диетичната храна“ и като цяло думата „диета“ – откъде и защо изобщо се е появила?

Всъщност думата „диета“ е доста стара. Коренът ѝ намираме в Древна Гърция. И ако трябва буквално да я превеждаме от древногръцки, тя означава „хранителен режим“ или по-общо „начин на живот“. В руския тълковен речник на С. И. Ожегов пък намираме доста добро обяснение на понятието: „специално установен начин на хранене“. И в действителност точно това е и диетата сама по себе си: режим на хранене с определени правила и консумация на определени продукти. Нещо повече – в зависимост от категории като цел, пол, медицинско състояние и много други фактори, срещаме най-различни видове диети. Точно поради това и не всеки може да състави правилната, функционална диета според вашите конкретни и индивидуални нужди. Обикновено най-добре се представя диетологът, разбира се.

Ако се подлагате на импровизирана, неподходяща за вас диета, подлагате на риск не само стомашно-чревния тракт, но и психиката си, а историята познава множество случаи с хора, които стигат до нервен срив в опита си да отслабнат. За щастие, времето, когато сляпо вярвахме и следвахме каквито намерим диети, си отиде. В днешно време хората се отнасят по-сериозно към здравето си, но все пак продължават да се хващат и на лъжи. На такава една лъжа за бързо отслабване някога се бях хванала дори самата аз.

Да започнем с пояснението, че диети има много, но те се разделят на основни видове от гледна точка на целите си: профилактични, лечебни, за отслабване и т.н. Разбира се, най-популярни са диетите за бързо отслабване, вероятно защото проблемът с наднорменото тегло вече е проблем на всеки четвърти човек на планетата. А освен това всички ние тайничко си мечтаем за някаква супер магическа програма, базирана на здравословното хранене и с нея да постигнем отслабване със супер бърз ефект. Обаче истината е, че само със здравословно хранене не се получават нещата. За да регулирате теглото си, трябва да промените начина си на живот. Нека поговорим по-нашироко по този въпрос…

На практика почти във всяка диета наблюдаваме няколко основни правила, без които чисто и просто ще се провалим в опитите си да постигнем идеалната фигура.

Броят калории, които приемате с храната, трябва да бъде покрит от броя калории, които организмът ви изгаря. С други думи: за отслабването е нужно да се изразходват, а не да се поемат повече калории. За да работи пълноценно, организмът се нуждае от определен комплекс вещества (минерали, витамини и т.н.) и то в определено количество. Ако тялото ни не ги усвои, то няма да е способно и да изгори калориите, за които говорихме по-горе. Така например всички знаем, че човек не може да живее без вода (1-5 – 3 литра), но тя ни помага и в разграждането на мазнините. Само че не си мислете, че за да постигнете мечтаната фигура, трябва да изгорите всички мазнини в тялото си. Те участват в повечето хормонални процеси, както и в акумулирането на енергия, която ни трябва, за да преработим въглехидратите.

Зърнените култури са необходими за тъканите – около 30-40 грама зърнени храни са нужни за изграждането на една клетка. А в процеса по изграждане на нови клетки задължително участие имат и белтъците. За витамините и минералите – плюс всички техни полезни свойства – няма смисъл да говорим, нали? Всичко това дава обяснение защо на организма е нужен целият този комплекс от задължителни и жизненоважни вещества. Но на него трябва да му е лесно и да усвоява тези вещества – да може да ги преработи.

А за съжаление, повечето от съвременните диети (европейската диета, Кеймбридж диетата, диетата на Аткинс и т.н.) не гарантират спазването на посочените по-горе важни правила, което моментално ги прави крайно нездравословни. Освен това за тях е характерен и така нареченият „йо-йо“ ефект, при който изразходените калории (респективно свалените килограми) се възстановяват и то в по-голямо количество.

Учени от Дания обаче достигат до извода, че можем да отслабваме, докато мислим не толкова за количеството, колкото за качеството на храната си. Те смятат, че трябва да консумираме минимално количество мазни продукти – и месни, и млечни – да се откажем завинаги от белия хляб и ориза, захарта и повечето видове сладкарски изделия. За тяхна сметка е добре са увеличи приемът на белтъчини и зърнени култури. Но наред с това, в случай на излишък от белтъчини се изисква максимално активизиране на бъбреците, сред чиито функции попада и борбата с така получените азотосъдържащи отпадъчни вещества.

Нещо повече – в повечето случаи поради некачествена диета организмът не получава нужното количество витамини и минерали, а до този момент дори най-видните експерти в областта на генетиката не са успели да намерят хранителен продукт или да създадат такъв, който да съдържа всички необходими комплексни витамини и минерали. Всичко това води до определени вредни последици за организма, които не биха могли да бъдат избегнати дори с допълнителен прием на хранителни добавки от типа на комбинирани витамини и минерали. Макар че сами по себе си последните са доста благоприятни за организма…

За много хора единствената опция за бързо отслабване е гладът. Аз лично съм изпитала този убийствен метод: два или три дена седене само на вода или на много леки каши на водна основа. С подобен режим, ако изобщо можем да го наречен така, бихте премахнали от 3 до 5 см в талията. Но да издържиш на такова самоизтезание е трудно дори за един напълно здрав човек, какво остава ако имаш някакво заболяване. Между другото, що се касае до елиминираните сантиметри, те се завърнаха върху талията ми само след 2 седмици. Това е напълно нормален ефект от продължителното гладуване.

За съжаление, не всеки е наясно с това логично последствие, както и с допълнителните последици на този метод за бързо отслабване: срив в нервната система и самочувствието, депресия, дори и начален стадий на някакво заболяване. С две думи: от трън та на глог и за да избегнете преминаването от един към още по-сериозен проблем, по-добре е да се консултирате с лекар предварително, ако толкова смятате, че гладът или по-строгата диета са единствените възможности за вас. Само диетолог може да ви предпише индивидуално изготвен хранителен режим, включващ всички жизненоважни хранителни вещества. Нещо повече: в случай че не е противопоказно конкретно за вас, вие може дори да комбинирате принципите на няколко диети. Обикновено една стандартна диета не продължава дълго време, като съществената ѝ цел да не се допуска възвръщане на първоначалното тегло, а напротив: да подготви организма за плавно преминаване към здравословен начин на хранене.

Една от сравнително поносимата диета е така наречената полутечна диета: през първия ден се приема 1.50 прясно мляко (към каквото и да е допълнително количество питейна вода). През втория ден: две кофички кисело мляко. На следващия ден: шест твърдо сварени яйца. На четвъртия ден можете да се поглезите с 450 грама телешко, но само ако е варено. В предпоследния ден в дневната ви дажба се включват и зеленчуци: около 600-700 грама (сурови, варени или задушени – по ваш избор). Последният ден е отреден за плодове – до 2 килограма. Изпиталите тази диета успяват да свалят 4 кг за 6 дена, което съвсем не е малко.

За любителите на млякото се предлага специална млечна диета. В продължение на 5 дена се пие по литър/литър и половина прясно мляко, което е по около чаша на всеки два часа. Но колкото и да обичате млякото, това си е доста трудна за издържане диета.

Наред с това на хората, които не могат да се откажат от месото, мога да предложа една интересна тридневна диета: за първия ден 1 цяло пиле се дели на 3 равни части, тоест за всяко от трите основни хранения. При приготвянето му заменете солта със сок от пресен лимон. За втория ден 400 грама варено телешко се дели на 3 приема за деня, а на последния ден пиете не повече от 4 чаши кафе без захар, може с малко мляко + 2 литра вода. Месото можете да консумирате с малко количество зелена салата.

Отслабване с половин килограм на ден е постижимо и с картофена диета. За закуска изпийте една чаша мляко (или заменете с кофичка кисело мляко), за обяд: 300-400 грама картофено пюре, а за вечеря: салата от варени картофи и 1 яйце (също сварено) с позволени добавки: млян черен пипер, лимонов сок, оцет и малко растителна мазнина. Тази диета обаче е немислима без прием на витамини под формата на хранителни добавки.

Още по-приемлив вариант дори би могъл да бъде следният: на закуска хапвате ябълки и круши (3 на брой), след час – една филийка пълнозърнест хляб с айрян или 100 мл кисело мляко, на обяд – 300 грама варено месо по желание със зеленчуци, чаша айрян и филийка пълнозърнест хляб. След още един час изяжте около 250 грама плодове по избор. За тази диета добър вариант за вечеря е следният: 2 варени картофа, варено яйце, една филийка с малко сирене или кашкавал, зелен чай или айрян.

И най-важните съвети:

  1. Задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете каквато и да е диета.
  2. Не се задържайте на строга диета прекалено дълго време.
  3. Плавно преминавайте както към, така и от диетата.

Помнете, че диетата сама по себе си може леко да коригира вашето тегло, но основната ѝ задача е съвсем друга – да научите и себе си, и тялото си на здравословен начин на хранене. Защото с една диета няма как да решите проблема с килограмите. Нужна ви е пълна промяна на хранителните навици и преминаване към активен начин на живот.


Източник: misseva.ru
Превод: Виктория Дичева
Снимка: pixabay.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.