Четири вдъхновяващи истории за отслабването


Детоксикация с тинктура от канабис » cbd конопена тинктура, произведена в Словакия.


Възможно ли е кардинално да промените начина си на живот?

Мила Гриценко - преди и след отслабването
Мила Гриценко – преди и след отслабването

Мила Гриценко

Колко тежахте, преди да отслабнете и колко тежите сега?

Още от младежките си години помня, че имах проблеми с излишните килограми. Признавам си, винаги съм си била закръглено момиче. Сами си представете как изглежда едно 13-годишно момиче, тежащо 67 килограма! А след като родих, положението стана съвсем трагично. Тежах около 85 килограма. Поглеждайки се в огледалото, вече не виждах себе си, а  някаква непозната жена. В момента обаче благодарение на своя правилен и здравословен начин на хранене, тежа рекордните за мен 50 кг!

Колко време отне тази рязка и положителна промяна?

От 85 станах 50 кг точно за 5 месеца.

Кога се случи това? И отслабването трайно ли е? Успявате ли да задържите постигнатия резултат?

Отслабнах преди две години и половина, като в момента килограмите ми варират между 48 и 50. Да, резултатът определено е стабилен, като тази разлика от 2 килограма е напълно нормална. Тя се наблюдава при всеки здрав човек. Да не говорим, че от особено значение е кога се теглите и какво е било нивото на напрежение – психически и физически – за тялото през конкретен период.

Разкажете ни повече за вашата история. Как успяхте да отслабнете и нещо, което ще е интересно за читателите ни: какви бяха основните проблеми и трудности по пътя на голямата ви промяна?

Докато бях бременна, съвсем не се ограничавах: нито от тестени изделия, нито от сладко (предимно шоколадови бонбони). В резултат на това, когато уж трябваше да съм се възстановила след раждането, огледалото ми казваше съвсем друго: че съм заприличала на истинска дебелана! Кой изобщо би харесал подобна гледка? Въпреки това, съпругът ми не показваше никакви признаци на отвращение, а напротив: подкрепяше ме през цялото време… Казваше ми: „Ти и така си прекрасна!“ Само че, аз исках да съм много повече. Тази красота съвсем не ме устройваше. Когато осъзнах колко силно го искам в действителност, веднага започнах да работя по въпроса.

Съсредоточих се в новата си мисия, но повтарям още веднъж, за да стане напълно ясно: направих всичко това единствено и само заради себе си! Както виждате, подобен тип мотивация е повече от работеща! Помогна ми и това, че имах много ангажименти и задачи с малкото ми дете. Аз кърмех и не смятах да се отказвам от отслабването, поради което и исках, и не исках – бях принудена да заложа на здравословното хранене, на безопасната диета, тоест да избягвам всякакви медикаменти и лекарства.

Това първият ви и съответно успешен опит за отслабване ли е?

Не, разбира се! До преди това пробвах какви ли не диети. Повечето от тях, освен че не бяха ефективни за мен, сигурно са ми и навредили на здравето. Обаче след като родих, аз направих нещо съвсем различно за себе си. Създадох си една трайна, постоянна система за здравословно хранене, от която успях и да отслабна. В системата взех под внимание всички предишни грешки, които съм допускала в своето ежедневно меню. Но в същото време, моят режим си остана вкусен, хранех се с апетитна и разнообразна храна. Това е напълно възможно. И статистиката го показва: ако режимът ви на хранене е изготвен правилно и съобразно основните принципи за здравословен и балансиран прием на основните и жизнено важни вещества за тялото, той ще е не само отличен старт за сваляне на килограми, но и вкусен!

И как се случваше всичко – как се появиха първите резултати?

Режимът ми беше задължителен. Като под задължителен имам на предвид, че някои правила бяха закон за мен. Това не са ограничения или супер строги правила. Например задължително следвах тази схема на хранене през деня: закуска, леко хапване преди обяд, основен обяд, малка следобедна закуска, вечеря и дори леко похапване след вечеря. В същото време ходех на тренировки три пъти в седмицата. През цялото време мислех единствено и само за целта си. Никога не забравях, че в момента имам мисия и не трябва да се разсейвам, а бавно и стъпка по стъпка да вървя към осъществяването ѝ. Тази нагласа също е част от постоянството като фактор за успеха.

Какви съвети ще дадете на всички, които като вас искат да отслабнат?

Няма какво толкова особено да им казвам. Моите съвети са простички. Например, ако искате да отслабнете, трябва да направите нещо в тази посока. Желанието е хубаво нещо, но само с него не може. Изисква се и действие, план. И колкото да не е за вярване, самият процес по промяна е най-забавната част… По-удовлетворяваща и от самия резултат. Така че, като за начало просто си поставете цел и се замислете защо искате да я постигнете. Започнете да вървите към нея стъпка по стъпка. Хубаво е първо да минете през магазина, като си купите наистина правилните хранителни продукти. А по пътя все ще видите някоя фитнес зала. Не се срамувайте, влезте задължително и разпитайте за най-подходящата за вас програма, абонамент или карта. Започнете новия си живот с усмивка. Усетете щастието от това, че се променяте. Не забравяйте, че в крайна сметка невъзможни неща няма. Трябва и да вярвате в себе си, в собствените си сили.

Как се промени професионалният и личният ви живот, след като отслабнахте?

В личен план при мен нещата винаги си бяха наред: щастливка съм, че мъжът ми ме обичаше, дори докато бях дебела. Но в професионален план нещата коренно се промениха. Моето ново хоби или даже – ампоа – се превърна в мой основен източник на доходи. Започнах да вадя парите си от знанията си за правилното хранене, станах консултант по отслабване. Най-важното е, че се чувствах човек, който е напълно в хармония със себе си. Всеки професионалист, без значение с какво се занимава, има нужда от тази хармония, за да бъде уверен, че прави правилните неща. Така стартирах собствени семинари на темата за правилното хранене и за процеса по отслабване изобщо. Провеждах ги в големите градове: Санкт-Петербург, Москва, Киев и Харков.

В Украйна дори си отворих собствено „Студио за отслабване, Мила Гриценко“, а на останалите извън страната или от други по-малки населени места, помагам да отслабнат от разстояние – общуваме най-вече чрез социалните мрежи. Не обичам да бездействам и винаги измислям нещо ново, с което да се занимавам. Например през пролетта написах книгата „Яж и отслабвай с Мила Гриценко“. В нея включих повече от 100 авторски рецепти по моята система за здравословно хранене. От скоро към мен започнаха да се обръщат за помощ и звезди от ранга на Анастасия Денисова, Коля Серга, Андрей Чардов, Настя Задорожна и Ирина Слуцкая (все руски и украински личности от шоу бизнеса).

Мила Гриценко - презентация
Диетологът Мила Гриценко на своя презентация в Москва

Планувате ли да продължавате да отслабвате?

Съвършенството няма предел. Винаги се стремя към по-доброто!

Страхувате ли се, че може отново да напълнеете?

В никакъв случай, защото системата ми за здравословно хранене е вече част от живота ми. Всички рецепти в нея са супер вкусни, затова и знам, че няма как отново да бъда привлечена от вредни изкушения като шоколадови десерти или тестени изделия.


Татяна Ръбакова

Отслабнала с 55 кг
Татяна Ръбакова отслабнала с 55 кг

Татяна Ръбакова - преди и след отслабването
Татяна Ръбакова – преди и след отслабването

Колко тежахте, преди да успеете да отслабнете и колко тежите сега?

Рекордът ми е 105 кг, като успях да отслабна до заветните за мен 50 кг, но впоследствие осъзнах, че това е прекалено малко за фигурата ми и качих умишлено, достигайки 53-55 кг като стабилно тегло за последните 4 и половина години.

Колко време ви отне отслабването?

Не мога да кажа, че това е бил целенасочен процес за достигане на конкретни килограми, поради което не мога да кажа с точност и времето, което ми е било необходимо да достига сегашното си тегло. Освен това реално започнах да отслабвам още на 15. Тогава например гладувах, по-късно се подведох по други неправилни диети, като в общи линии съм правила доста грешки в храненето си. Но здравословното ми отслабване трае около три години и половина.

И как точно успявате да отслабнете?

Вече няколко години подред успявам да задържа успешните резултати, които постигнах и то без особени усилия, ами по съвсем първоначалната ми схема за отслабване. Всъщност това не беше просто промяна в теглото като някаква цифра. Аз промених начина си на мислене, начина си на живот.

Още в средата на моята диета разбрах, че целта ми всъщност трябва да е задържането на оптималното тегло като постоянно. Много от вас например ще се съгласят, че това е доста по-трудно от самото отслабване. Нали? Но аз и сега твърдя, че държа да си остана с активен начин на живот, но и с високо самочувствие за себе си, а то определено зависи от теглото ми. Но всичко това може да се постигне със здравословен начин на живот и най-вече със здравословно хранене.

Споделете ни все пак тайната си. Как решихте да отслабнете? Имахте ли конкретни или ежедневни проблеми, породени от наднорменото ви тегло?

От най-ранно детство бях дебела. Но килограмите си се трупаха с годините, вместо да се топят… Аз свикнах да се гледам такава, каквато съм. Дебела. Просто защото винаги съм била дебела. В един момент се примирих, че съм от по-пълничките деца. А знаем, че най-често те имат проблеми най-вече от психологичен характер. В училище почти винаги са обект на подигравки и унижения.

Струва ми се, че основната причина да бъда дебела толкова дълго време, се криеше надълбоко в семейната ни култура, в начина ни на хранене у дома. Смятам също така, че в един момент свикнах да преглъщам големи количества обиди относно ръста си, съразмерно с огромните количества храна, които после консумирах сякаш под формата на утеха. В действителност бях слаба, съвсем не толкова силна, колкото съм в момента. И точно затова и толкова силно си мечтаех просто да бъда уверена в себе си. Мислех, че ще мога да намеря хора, които ще ме харесат такава, каквато съм, и че за тях теглото ми няма да е от голямо значение. Докато един ден не осъзнах, че причината е в мен. Аз самата не се харесвах. Нямаше как да очаквам другите да ме харесват, ако се мразех или поне начинът, по който изглеждах. Със сигурност не понасях отражението в огледалото и със сигурност исках да видя друго там.

Така стигнах до въпросните рекордни 105 килограма. Бях на 14 или на 15 години. Започнах да се задъхвам, докато ходя по-дълго време или когато изкачвах стълбите. В един момент затрудненото дишане стана доста сериозен проблем за мен. Сякаш това беше последната капка, която чаках, за да прелее цялата чаша…

И всъщност това първият и последният опит ли беше?

Изпробвала съм какво ли не. Обаче за мен най-глупаво си остава да си сготвиш някой буламач – например един литър супа от целина и домати (без нищо друго) – и да го ядеш в продължение на няколко дни с идеята, че това е диетична храна и дори да се мъчиш, ще отслабнеш с 8 кг за една седмица. Това е опит, който при мен завърши на 4-тия ден, когато не можах да стана от леглото, за да отида на работа. От безсилие. От глад. От липса на каквато и да е енергия. Тогава бях на 17, мисля, и работех на пълен работен ден, но ходех и на лекции вечер. Този натоварен график определено изискваше повече енергия. А аз какво правех? „Ядях“ буламача и „отслабвах“.

Какъв е Вашият правилен начин за отслабване?

Преминах през какви ли не глупави диети – диета с кисело мляко, седях само на грейпфрути, ядях без сол, дори минах на зърнен режим. И досега много момичета като мен тогава, си мислят, че някоя от тези или подобни глупости ще им помогне да свалят излишните килограми и то скоростно. Не мога да отрека, че с подобни извращения спрямо тялото си можете да намалите теглото си. Но всичко свалено ще се върне доста бързо. А в това няма никакъв смисъл, нали? Обаче наред с възвръщаемостта на старото тегло, такива диети крият и други рискове: поява на главоболие, хронична умора и по-лоши… Диетата – в модерния смисъл на думата, с който я употребяваме днес – е пълна глупост. Тя е временна мярка. Дори да постигнете някакъв успех с нея, ще си навредите на здравето. Защо ви е това, като можете да отслабвате и с комбинация от активен начин на живот + здравословно хранене?

Какви конкретни съвети можете да дадете за правилно и здравословно отслабване?

На първо място, не търсете лесния начин. Да, няма невъзможни неща, но големите цели изискват по-скоро постоянство – малки, но уверени крачки напред. Няма значение какво ви говорят отстрани. Следвайте пътя си.

А за да отслабнете, заповядайте в YouTube канала ми или на официалната ми страница, където ви предоставям огромно количество безплатни материали, които ще ви помогнат сами да намерите своя правилен път към здравословното отслабване.

Как се промени кариерата Ви? А личният Ви живот?

Няма как свалянето на такова голямо тегло да не промени живота ти. Промених се не само външно, но и вътрешно. Естествено, станах по-уверена в себе си, по-силна. Целият този процес на промяна доведе до сериозни промени и в характера ми. Наред с килограмите като цифри, в живота ми настъпваха и други драстични новости. Паралелно всичко това ме промени като личност. А аз започнах да си поставям и нови цели.

Тъй като превърнах правилния път към отслабването в моя житейска мисия, тя стана и моята сфера на работа. С това увеличих контактите си. Сега мога да общувам с хора като мен. Такива, които искат да водят здравословен начин на живот. Това е прекрасно за мен.

Татяна Ръбакова щастлива с новата си фигура

Планирате ли да отслабнете с още килограми?

Целта ми всъщност е да запазя сегашното си тегло. Искам цял живот да съм в перфектна фигура, за да имам добро самочувствие, а скоро и здраво семейство, и разбира се, деца. Освен да се реализирам в сферата си и да помагам на другите, имам за цел и да бъда пример за хората, които се нуждаят от мен, от опора. Старая се да мотивирам такива хора и да им вдъхвам максимално кураж, като не спирам да им повтарям да бъдат позитивни и смели. Смея да твърдя, че за разлика от много специалисти в сферата на здравословното хранене и диетите, имам нещо уникално и специално: моят опит, личната ми история и дори грешките, които правех по пътя към правилното отслабване.


Уляна Грос

Уляна Грос - преди и след отслабването
Уляна Грос – преди и след отслабването

Колко тежахте, преди да успеете да отслабнете и колко тежите сега?

Максимумът, който бях достигнала, е 80 кг. Този максимум ме и накара да се взема в ръце. Когато видях 80 кг на кантара, изпаднах в шок. Честно казано, беше ми нужно време, за да осъзная, че наистина съм се докарала дотук с преяждане! В момента съм 60 кг.

Колко време Ви отне да отслабнете?

Реалното отслабване за мен траеше около година. За тези 12 месеца свалих 20 кг, след което в живота ми активна роля зае фитнес залата.

Колко отдавна бе това? 60 кг постоянното тегло ли ви е? Колко време успяхте да се задържите на толкова?

Случи се преди 4 години. В момента, да, имам що-годе стабилно тегло. Казвам що-годе, защото някои неща се промениха за мен през това време. След като започнах да тренирам, ми щукна да се запиша да участвам в конкурсите тип фитнес-бикини. А за тях ви трябва не да отслабвате, ами да трупате мускули, за които пък е нужна допълнителна маса. Затова и в период на подготовка за състезание имам малко по-различно тегло от обичайното.

Кога осъзнахте, че нещо трябва да се промени?

Бях малка, все още ходех на училище, когато започнах значително да повишавам теглото си. На 14 седнах на диета. Тогава обаче нямах ни най-малка идея какво представлява здравословното хранене и единственото, което правех, беше да гладувам. Глупавите диети, с които се захващах, също бяха доста неефикасни. Резултатът от всичко това бе двойно по-голямо тегло. И в един момент осъзнах, че начинът, по който изглеждам, е истинско престъпление. Сякаш дори не уважавах себе си. Да не говорим, че възрастта ми просто не го позволяваше – да изглеждам така! Така започнах и обучението ми по правилно хранене. Четях всякакви материали в Интернет и бързо напредвах. Най-важното е, че разбрах.

Не можеш да отслабнеш трайно и здравословно с много килограми от раз. Вместо това, си създадох свой собствен здравословен режим на хранене и започнах малко по малко да се приближавам до заветната си цел. Аз реално нямах някакви сериозни проблеми със здравето. Моят проблем, докато бях пълничка, беше отношението ми към самата себе си. Имах невероятни комплекси. Стигах до там, че в големите жеги носех широки блузи с дълъг ръкав, дънки… и в един момент дори не вярвах на комплиментите. За едно момче беше трудно да ме покани на среща, защото аз го приемах като груба шега.

Значи имахте сривове по време на отслабването?

Всъщност, не. Нямаше такова нещо. Аз имах точно определен план и го следвах. Не си създавах сама напрежение в личната си организация. Даже се глезех. За всеки свалени 2 кг си позволявах да си хапна нещо калорично: не много като количество и в началото на деня, но все пак калорично.

Можете ли да ни дадете конкретни съвети за отслабване?

Най-важното е да не оставяте за утре, за другата седмица и т.н. Не отлагайте, а се настройте сериозно към задачата, защото ако не започнете сега, в понеделник или другата седмица ще си намерите нова причина за отлагане. Колкото по-рано тръгнете към „новия си живот“, толкова по-бързо ще видите резултатите.

Как се промени кариерата Ви? А личният Ви живот?

Всъщност с отслабването започнах да градя и кариера, защото в момента се занимавам именно с това. След като толкова много хора видяха какви успехи постигнах, започнаха да се обръщат към мен за съвети. Сега работя като консултант по отслабване. Реално помагам на тези хора да се променят не само външно, но и да променят начина си на живот. Всеки ден получавам благодарствени писма. И не само за това, че някой е постигнал мечтаната фигура, но и защото съм го направила по-здрав и силен.

Имате ли планове да отслабвате още?

Не. Точно да отслабвам нямам намерение. Съвсем не съм маниачка на тема слабост. По-скоро се стремя да поддържам перфектна форма.

А съществува ли все още страхът от възвръщане на старите килограми?

Не, абсолютно съм убедена, че никога не бих си го причина отново: да изглеждам по този начин, да се чувствам по този начин. Прекалено много работих за това, та да го изгубя с лека ръка.


Арина Горустович

Арина Горустович - преди и след отслабването
Арина Горустович – преди и след отслабването

Колко тежахте, преди да отслабнете и колко тежите сега?

Преди тежах 105 кг. За да си го представите, ще го кажа така: бях ходещ гардероб. Сега съм 59 кг.

Колко време Ви отне да отслабнете?

Около шест месеца и половина. Много хора не успяха даже да ми повярват, че за толкова кратък период е възможно да свалиш 46 кг.

Кога се случи това и теглото ви постоянно ли е? Колко време успявате да се задържите на това тегло?

Минаха точно 2 години от момента, в който започнах да отслабвам сериозно. Преди това изпитах йо-йо ефекта, като осъзнах, че трудното е не да свалиш 46 кг, а да се задържиш на толкова. В момента кантарът уверено и постоянно показва 59 кг. Така вече малко повече от година.

Разкажете ни как се случи всичко това. Защо започнахте да отслабвате (каква беше личната ви мотивация или го направихте по здравословни причини)?

Мерките ми бяха следните: 120, 100, 127. Преди чувах доста обиди зад гърба си: хипопотам, крава… И не стига че бях дебела, но и се обличах доста странно и се гримирах екстравагантно. Съучениците ми постоянно си шушукаха разни неща за мен, а аз се правех, че не ги чувам. Но за съжаление, обожавах сладкото и общо взето във всеки един удобен момент си хапвах, а към захарта добавях и чипс, и сандвичи със салам. Всичко това, разбира се, го прокарвах хубавичко с газирани напитки или млечни шейкове. Съответно и най-омразното време от годината за мен бе лятото, когато всеки се носеше с къси панталонки и разголени блузки, а за мен единствената опция си оставаше провлачената жилетка, широките дънки, тениските без форма… Такива неща само ми помагаха да скрия купищата си недостатъци.

До 6-годишна възраст бях слабичка, но след като тръгнах на училище, започнах рязко да качвам. Като тинейджър вече чувах алармата, сигналът за безпокойство от теглото ми. Първите ми опити да отслабна бяха в 5 клас. Пробвах какви ли не диети тогава и свалях по 5-6 кг, само че те се възвръщаха двойно по тялото ми.

Към края на училището ми беше трудно да си намеря рокля за абитуриентския бал, а в 10 клас дадох изследвания, които показаха, че съм в преддиабетно състояние. Отдавна беше започнало и задъхването. Последната капка беше като минах 100-те килограма… През декември на 2012 година започнах да се затварям сама в стаята – за да гледам фитнес клипчета, за да чета за здравословното хранене! Разбрах, че наднорменото тегло е проблем, който можеш да разрешиш и сам у дома. През март на следващата година вече тежах 62 кг.

Това първият Ви и успешен опит ли беше?

Това беше първият ми истински опит да отслабна. Всичко друго преди това беше глупост.

Как точно отслабнахте? Можете ли сега да дадете няколко съвета на други хора като вас от личен опит, от вашата собствената история?

Има три златни правила, които трябва да се следват:

  1. Мотивирай се и разбери, че наистина трябва да го направиш!
  2. Храни се правилно и здравословно (балансирано, тоест на порции) и спи пълноценно: най-добре по 8 часа на ден.
  3. Тренирай каквото искаш!

Диетата ми се състои в това, че не консумирам никаква сол и никаква захар, нищо мазно и нищо тестено. Също така много ми помогна дневникът ми – купих си го, за да си записвам какво и как ям.

Как се промени животът Ви, след като отслабнахте?

Кардинално! Като започнем с това, че създадох тотален фурор на абитуриентския си бал. Всичко след това беше като подарък от живота, като някаква приятна изненада, която обаче съм си заслужила: вече имах приятели, започнах да се снимам в списания, вземаха ми даже интервюта. Благодаря искрено на съдбата за всичко, което ми се случи. Ако не бях дебела, нямаше сега да съм част от толкова много проекти, нямаше да успея да помогна на толкова много хора също да отслабнат.

Планирате ли да отслабвате още?

Да, ще продължавам, докато не стигна 50 кг!

А страх ли ви е, че можете да си върнете старите килограми?

Много хора ме питат това. Първо бях уверена, че няма как да се случи, но не трябва да подценяваме сложността на това да запазиш постоянно тегло. Много е важно да помниш, че постоянството е най-важното. В един момент се бях отпуснала и доста бързо стигнах до 65 кг. И така през март 2014 година разбрах, че пак започвам да качвам килограми. Много се изплаших и се взех в ръце. Започнах всичко наново. Разбрах, че преяждането не е някаква болест, която можеш да излекуваш. Тя си остава за цял живот. Лечението ѝ означава всеки ден да полагаш грижи за себе си.


Източник: www.trendspace.ru
Снимки: trendspace.ru
Превод: Виктория Дичева

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.