Как да отслабнем скоростно: съвместно проучване на журналисти и медици


Детоксикация с тинктура от канабис » cbd конопена тинктура, произведена в Словакия.


Как да отслабнем

С наближаването на летния сезон до много хора изведнъж достига жестоката истина за натрупаните през зимата килограми и те осъзнават, че спешно трябва да се справят с излишното тегло. Пред тях, алтернативите в Интернет съвсем не са малко – десетки екзотични и необичайни методи за отслабване, като всички си приличат по това, че обещават изключително бързи резултати.

Д-р Салейша Ахсан – редовен гост в здравното ТВ шоу на ББС „Доверете ми се, аз съм лекар“ – реши да направи полезен експеримент, като тества някои от тези методи за отслабване и определи кои от тях са най-ефективни. Ето какво ни разказа Салейша по повод проучването си…

Телесните мазнини се делят на два вида. Първите са подкожни мазнини – онези неприятните, които реално увеличават талията ви, но и тези, които обвиват някои от вътрешните ни органи, като например черния дроб, червата и дори панкреаса.

Миналата година си направих магнитен резонанс на вътрешните органи и честно казано, това беше доста отрезвителен за живота ми до тук момент. Осъзнах, че ако се елиминира голямо количество от същите тези подкожни мазнини, сериозни негативни последици могат да настъпят за общото здраве, за цялото тяло.

Подкожните мазнини, всъщност, са доста важна и съществена част от човешкия организъм, тъй като те са основополагащ двигател за метаболизма, а освен това се и усвояват доста бързо.

И така, когато качвате килограми, вие увеличавате количеството подкожни мазнини, а когато слабеете – го намалявате. Тук идва голямото НО обаче… Въпреки че тези подкожни мазнини не се смятат за доста вредни за здравето, при тях проблемът е, че могат лесно да се премахнат от организма, но трудно да се ограничат като видими по тялото мазнини. Как тогава да се справим с този проблем? Сайтовете, които ви обещават светкавично бързо да намалите талията си, са хиляди. Но доколко реалистични са тези обещания?

Събрахме 35 доброволци и двама експерти в областта на диетите и физическите упражнения за поддържане на добра форма. Естествено, всички доброволци имаха проблеми с килограмите. Нещо повече – коремите им достигаха толкова големи размери, че ги пращаха директно в рисковата група на наднорменото тегло, възможно да доведе до сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Фредерик Карпе, специализиращ в сферата на обмяната на веществата професор в Университета в Оксфорд, и професор Дилан Томпсон от Университета в Бат имаха за задача да предложат два метода за отслабване върху 4 групи от доброволци.

Преди изследването всеки от участниците премина щателни медицински прегледи. Един от най-важните сред тях беше био фотонна абсорциометрия – вид рентгеново изследване, което завършва с детайлна картина, показваща наличното количество подкожни мазнини и тяхното разпределение в тялото. Бяха извършени и други изследвания – като измерване на пулса в състояние на покой, кръвната захар и нивото на липиди, телгото, кръвното налягане и, естествено, обиколката на талията.

Професор Томпсон пое две групи, на които бяха предписани различни видове физически упражнения, а за професор Карпе останаха групите с две особени диети.

Първата група на професор Томпсон беше снабдена със специални джаджи, които през целия ден измерваха нивото на физическата активност у участниците. На тях, на свой ред им беше позволено да запазят хранителните си навици. Освен това тези доброволци получаваха редовни  упражнения като задачи с цел градивно покачване на физическата активност – най-вече под формата на по-продължителни разходки.

На втората група на професор Томпсон бе назначена класическа рецепта за отслабване, която можеше да се намери в мрежата, а именно комплекс от коремни упражнения. Всеки от доброволците изпълняваше три серии с 6 вида упражнения веднъж на три дни и в продължение на 6 седмици.

Третата група, поета вече от професор Карпе, се зае с друга популярна в Интернет рецепта за отслабване, така наречената млечна диета, която повелява да пиете по 1 литър мляко на ден. Тази диета се основава на изследване, което сочи, че засилената консумация на млечни продукти съдейства за бързото изкарване на мазнините от тялото по напълно естествен път.

Четвъртата група от участниците претърпя определена промяна в диетата си. Тези доброволци продължаваха да се хранят с продуктите и храните, с които са се хранили досега, но в по-малки количества. Също така на тях им е било забранено да ядат между закуската и обяда.

Този метод бе създаден с цел отслабването да бъде по-поносимо и лесно. Известен е фактът, че когато човек се подложи на диета, предполагаща консумацията на продукти различни от продуктите, приемани от останалите членове на семейството, тази диета става доста скъпа, а от там и сложна за спазване.

Последната група бе наблюдавана от специален диетолог, чиято задача бе да помага на участниците да се справят с пристъпите на глад. За тази цел експертът проведе индивидуални разговори с всеки от доброволците лице в лице в началото на програмата, а през следващите шест седмици комуникацията продължи по телефона.

След шест седмици всички участници от проучването преминаха през първоначалните си медицински изследвания: обиколка на талията, нивото на холестерола, захарта в кръвта, кръвното налягане.

И резултатите се оказаха доста интересни. Първата група не изгуби кой знае колко килограма подкожни мазнини, но затова пък здравните им показатели значително са се подобрили, най-вече кръвното налягане: един от участниците в експеримента свали толкова много кръвната си захар пък, че премина от преддиабетно в напълно нормално състояние.

Групата с коремните упражнения също не отслабна значително, но пък и показателите на общото им здраве останаха същите. Обаче обиколката на талията при тези доброволци бе намалена средно с 2 см.

Професор Томпсон отчита, че тази промяна се дължи на напрежението, указано върху коремните мускули и довело до правилното разпределение на мазнините по напълно естествен път. Като цяло упражненията доведоха до сходен на ефекта от носенето на корсет върху корема. Но при упражненията, наред с този ефект тази част от тялото стана по-силна, а и евентуалните болки в гърба от неправилната поза също са значително намалени.

Третата група, изследвана под зоркото око на професор Карпе и посветена на млечната диета, по никакъв начин не е подобрила нито здравето си, нито теглото. От друга страна тези доброволци не са и качили допълнителни килограми или подкожни мазнини, въпреки че реално са поемали по 400 калории повече от обикновената си дажба. Професор Карпе смята, че млякото толкова силно е потискало апетита на тези участници, че в един момент те реално са започнали да ядат по-малко.

Доста по-впечатляващи се оказаха резултатите на групата с променения режим на хранене. Всеки от участниците ѝ отслабна с около 3.7 кг за 6 седмици, а разликата в талията им беше близо 5 см. Последващите показатели от рентгеновата абсорциометрия за същата тази група бяха още по-интересни. Изследването отчело намаляване на обема на мазнините с около 5%, а на мастните тъкани в областта на корема с 14%. При тази група имаше и други, допълнителни подобрения на здравните показатели. Но при тях бе отчетен спад на мускулния тонус и сила в краката, което не е особено хубаво.

И така, можем да си направим един извод, който реално не ни казва кой знае колко ново нещо, а именно, че ако сте решили да отслабвате бързо, няма нищо по-добро от съчетанието на правилната диета с правилните физически упражнения. А всички онези чудеса, които премахват излишните килограми и за които разказва Интернет, едва ли биха ви помогнали кой знае колко много.


Източник: bbc.com
Превод: Виктория Дичева
Снимка: pixabay.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP. Молим за адекватни и тематични коментари.

Потвърди, че не си робот.