Отслабвай със Светослав

Светослав Ковачев - профсионален фитнес треньор

Казвам се Светослав Ковачев на 38 години. Започнах спортната си кариера през далечната 1995 г. в залата по тежка атлетика към СК «Светкавица». През 1996 г. увлечен от професионалните състезатели на сцената на Мр. Олимпия, стартирах своята фитнес насоченост.

Светослав Ковачев - лицензиран фитнес треньор
Светослав Ковачев – лицензиран фитнес треньор

През 1998 г. продължих тренировъчната си дейност в катедра «Тежка атлетика» към НСА. Там се срещнах и черпих от опита на професионалисти в областта като професор Владимир Боянов, професор Павел Добрев, както и от много наши изявени състезатели по културизъм, силов трибой и щанги.

През 2002 г. се дипломирах като професионален фитнес инструктор при професор Владимир Боянов в НСА, катедра «Тежка атлетика – фитнес и културизъм». След което стартирах активно менажирането и разработката в редица фитнес зали, а като индивидуален фитнес треньор спечелих симпатиите на клиентите си.

Автор съм на над 80 статии за здравословно хранене и фитнес.

Организатор и съмишленик в представянето на курсове за фитнес треньори и диетолози към NAFA (Nord American Fitness Academy).

Понастоящем се занимавам със съставяне на индивидуални хранителни и тренировъчни режими, съобразени с изискванията и възможностите на клиентите ми. Изготвям фитнес програми и диети, като следя клиентите си в тяхното развитие. Коригирам грешките и изисквам постигането на желаните резултати.

Интересите ми в научен аспект:

  1. Културизъм и фитнес – специализирани принципи, методи и критерии.
  2. Оптимизиране на индивидуалната тренировка на тежкоатлети – силов трибой.
  3. Развитие на взривната сила със средствата на тежката атлетика.
  4. Кондиционни тренировки и методи за оптимизация.
  5. Фитнес и културизъм като начин на живот в съвременното общество.
  6. Нутриенти и помощни средства към хранителните процеси за редукция на теглото с цел повишаване на мускулната маса и силовия капацитет.
  7. Анаболни стероиди: начин на прием, ползи и вреди върху човешкия организъм.
  8. Хранене и избор на правилните продукти за здравословен начин на живот.
  9. Изграждане на правилни хранителни навици, изследване и индивидуален избор.
  10. Маркетингово планиране на фитнес център – оптимизация и развитие.

Не се задоволявам с наученото от дългогодишната ми практика в спорта и по тази причина продължавам да уча и следя развитието на фитнес индустрията и диетологията в световен мащаб.

Какво е здравословното отслабване за мен?

Често клиентите, дошли при мен с препоръки, се обръщат с първи въпрос: За колко време ще отслабна? И с колко? Точен отговор за това няма, всичко е индивидуално, както самите нас.

Основата и правилният начин на отслабване е движение – спорт, съчетан с правилен хранителен режим. Обърнете внимание на думите „хранителен режим“, не на ядене!

Идеята на здравословното отслабване е да не вкараме организма в стрес, да му забързаме метаболизма (обмяната веществата) и от там да почнем да топим мазнините, които се оказват резервен източник на енергия в тялото ни. Ако лишим тялото ни от калории (липса на храна или оскъдни количества) метаболизмът се забавя и всяка калория пестеливо се изразходва. Не го правете!

С физическите упражнения целим да укрепнем и стегнем мускулатурата, да засилим метаболизма, да повишим издържливостта и не на последно място – да стимулираме правилна хормонална среда.

Прием на течности. Нека това бъде вода. Създадени сме еволюционно да пием вода, не кола, не алкохол, не нещо друго. Водата пречиства от токсините и помага в отслабването.

И най-общо казано: отслабването за мен е влизане на тялото в отлична физическа форма благодарение на гореспоменатите фактори и отрицателния калориен баланс.

Как бих отговорил на въпроса, зададен от начинаещ: какво трябва да променя, за да отслабна?

В най-общия смисъл – начина си на живот или иначе казано: пълна промяна, като резултатите много скоро ще дойдат! Това включва движението и хранителните навици, както и вида на почивката.

Какъв индивидуален и неиндивидуален хранителен режим за отслабване бих препоръчал?

Хранителният режим винаги е индивидуален. Няма общ хранителен режим или диета, която да работи еднакво при всички. За съставянето на един хранителен режим е необходимо да се уточнят следните фактори: пол, двигателна активност, кръвна група, години и какво иска да постигне индивидът с тялото си.

За съставянето на правилен хранителен режим се допитвам освен за горе споменатите фактори и за любими и нежелани храни. Възможно е да има непоносимост към определени храни или просто да не са предпочитани. В хранителните режими, които съставям, обръщам специално внимание на разнообразието от храни, тъй-като организмът ни има нужда от различни хранителни съставки въпреки строгите догми в диетологията и поставянето на пиедестал на точно определени видове храни.

Отслабване без физически упражнения – възможно ли е и защо?

Възможно е, да. Но правилно зададеният въпрос е: колко удачно би било да се отслабне без физическа активност.

Възможността за отслабване без тренировки се свежда единствено и само до отрицателен калориен баланс (по-малко приети калории и повече изразходени) или глад… Тялото ни в покой също гори калории, без тях няма как да живеем. Когато намалим драстично храната и продължим нормалното си ежедневие, постигаме някакъв калоричен дефицит, чийто ефект може да бъде забелязан със сваляне на теглото. Но тук е моментът да отбележа, че в човешкото тяло освен мазнини, има и мускули, които първи намаляват обема си (ефектът на отслабването). Аз не препоръчвам този вариант! Виждали сте хора с анорексия как изглеждат. Харесва ли ви?

Нестандартен метод за отслабване – интересен пример от моето ежедневие

Направих си експеримент как да отслабваме по време, когато практикуваме хобито си. За любителите на моторите постигнахме ефект за добра физическа кондиция с интензивно каране на ендуро мотори. Понеже теренът е пресечен, кара се основно прав, често се сменя позицията на тялото, понякога моторът се бута, тегли или носи през непроходимите места – изгарят се доста калории, мускулите се напрягат и ефектът е наличен. Съчетава се полезното с приятното.

Подобен ефект се постига и с колоездене, езда на кон или дори с планински преходи. Въпросът е да не са през големи времеви периоди.

Друг нестандартен метод за поддържане на отлична физическа форма е земеделието с универсален фитнес уред за обработка на земята, наречен «мотика». ☺ Един чудесен вариант за тренировка на мускулатурата и в същото време за отглеждането на био храни.


Още за фитнеса може да прочетете в официалния сайт на Светослав FitnessTime.eu.

Изготвяне на индивидуален хранителен план + фитнес програма

/ прочетена 4 373 пъти