Калориен калкулатор

С този калориен калкулатор се изчислява количеството енергия (калориен прием), от което организмът ви се нуждае дневно в зависимост от вашия пол, височина, тегло, възраст и степен на физическа активност.

Калкулатор за калории (Calorie Calculator)

Изчисляване на калории за отслабване

калориен калкулатор

Калкулаторът изчислява едновременно нуждите за поддържане на текущото ви тегло, колко калории на ден трябва да приемате, за да отслабвате или наддавате с 1 килограм за една седмица. Може да задавате различни килограми (0.5, 1, 1.5, 2 и още), с които искате да отслабнете или наддадете в срок от седем дни.

* За отслабване 0.5 килограма: 550 калории се изваждат на ден за всеки половин килограм, който искате да губите всяка седмица.

За наддаване на тегло с 0.5 килограма се добавят 550 калории на ден за всеки половин килограм, който искате да покачите седмично. Въпреки това общите нива на калории < 1200 калории не се препоръчват и загубата на тегло > от 2 кг. на седмица също не се препоръчва. Като правило, не трябва да слизате под 1200 калории на ден, ако сте жена и 1800, ако сте мъж.

За по-балансиран подход на седмично отслабване с 0.5 кг. може да увеличавате активността си, като намалявате приема на калории с 275 на ден и правите упражнения, за да изразходвате останалите 275 калории. Методът предотвратява намаляването на скоростта на метаболизма и допринася за увеличаване чистата мускулна маса.

Калкулаторът отчита и базалната метаболитна ставка, дневните нужди от въглехидрати, протеини и мазнини по отношение на калории и грамове при възрастни (мъже и жени).

Какво е базална метаболитна ставка (BMR)?

Базална метаболитна ставка (БМС), известна още като базална метаболитна скорост, базален метаболитен индекс или базов метаболизъм. Това са калориите, които трябва да приемате дневно, за да поддържате текущото си тегло без физическа активност. Или иначе казано: количеството енергия (килокалории), от което организмът ви има нужда, за да функционира оптимално.

Какво е калория?

Калорията е единица за измерване на енергия. Една калория е количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий. Днес понятието „калория“ е много широко използвано за оценка на енергийната стойност (калоричността) на храната. Калоричното съдържание на даден продукт е количеството енергия, което организмът ни получава при усвояване на храната.

Калориите обикновено се измерват в килокалории: 1 килокалория (kcal) се равнява на 1000 калории (cal). Но има един нюанс, който понякога може да бъде объркващ: в разговорната реч диетолозите, спортистите и просто активистите за здравословен начин на живот често използват думата „калории“ вместо „килокалории“. Защо? Да, просто е по-лесно да се каже. Така че не се учудвайте, ако чуете „Закусих 500 калории!“ – бъдете сигурни, че вашият събеседник е изял цели 500 килокалории.

Защо организмът ви се нуждае от калории?

Калориите в храните, които приемате, осигуряват енергия, така че телата ви да могат да функционират. Това означава, че трябва да приемате определено количество калории, за да поддържате живота. Ако човек получава твърде малко енергия от храната за дълго време, той рискува да умре от глад (освен ако няма резерви под формата на подкожни мазнини). Но ако консумира твърде много калории, тогава може да натрупа тегло, защото излишната енергия се съхранява като мазнини под кожата.

От какво зависи калоричното съдържание на храната?

Калоричното съдържание на продукта се определя от количеството макронутриенти, съдържащи се в него: протеини, мазнини и въглехидрати. Всеки от тях има своя собствена енергийна стойност:

1 грам протеин съдържа 4 kcal
1 грам въглехидрати – 4 kcal
1 грам мазнини – 9 kcal

Храни, които са с много ниско съдържание на полезни хранителни вещества, понякога се наричат ​​“празни калории“. Или храните, които имат еднакъв брой калории, могат да се различават по съдържанието на хранителни вещества. Ако искате да губите 0,5-1 кг мазнини на седмица, трябва да създадете калориен дефицит от 200-300 калории на ден.

За да откриете своя калориен дефицит, трябва да разберете колко калории, протеини, мазнини и въглехидрати приемате без ограничения. В продължение на 3 дни просто изчислявайте хранителната стойност на всичко, което сте консумирали. След това определете колко калории трябва да приемате, за да загубите мазнини, без да се забавя метаболизмът ви. Опитайте следния метод, като умножите по 26,5 вашето тегло: например, ако тежите 60 кг, ще трябва да консумирате 1590 kcal, за да отслабвате с 0,5 кг седмично.

Това е само отправна точка за начало. Следете внимателно състоянието си: ако чувствате отпадналост и постоянен глад, трябва леко да увеличите приема на калории, в противен случай дефицитът ще доведе до адаптация и забавяне на метаболизма. Ако сте в кондиция и не изпитвате глад, може да намалите калориите, но постепенно, тъй като бързият преход отново ще забави метаболизма ви.

Как калоричното съдържание на храната влияе на телесното тегло?

Теглото на вашето тяло зависи от енергийния баланс. Когато получавате от храната точно толкова енергия, колкото изразходвате за всичките си житейски дейности, телесното тегло остава непроменено. Когато консумирате по-малко, отколкото изразходвате, отслабвате с калориен дефицит. Когато получавате повече, напълнявате. Ключът към успешния контрол на теглото се крие в способността да манипулирате енергийния си баланс (количеството приети и изразходвани калории на ден).

Времето и броят на храненията не са критични за отслабването. И през нощта, и през деня, и сутрин, и вечер организмът е в състояние да усвоява калории, протеини, мазнини и въглехидрати. Можете да ядете толкова пъти на ден, колкото искате. От решаващо значение за загубата на тегло е общият брой калории.

Затова калкулаторът на калории се използва като инструмент, улесняващ ежедневните изчисления на калорийните ви нужди, за да постигнете желаната фигура и да поддържате добро здраве.

Калорийният калкулатор е достъпен и офлайн като мобилно приложение (на български език) – достатъчно е да посетите Google Play и да го инсталирате безплатно на Вашия телефон. Приложението не изисква покупки или платен абонамент, не съдържа реклами и не събира лични данни.

калориен калкулатор
Калориен калкулатор – мобилно приложение за андроид


Get it on Google Play


Изгледайте видеото, което презентира как се използва калорийният калкулатор:

/ прочетена 280 671 пъти